ΓΙΟΡΤΗ-ΠΑΡΕΛΑΣΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του σχολείου μας η καθιερωμένη σχολική εορτή για την Απελευθέρωση της Χίου από τον Τουρκικό ζυγό την 11η Νοεμβρίου 1912. Ειδικό βάρος δόθηκε στη δράση του Ενόπλου Εθελοντικού Απελευθερωτικού Σώματος Καρδαμυλιτών και στις μάχες που έλαβαν χώρα στην περιοχή των Καρδαμύλων κατά τις 40 συνολικά μέρες που διήρκησε η Απελευθερωτική προσπάθεια του ελληνικού στρατού. Γι? αυτό το σκοπό προβλήθηκε πλούσιο ψηφιακό υλικό.

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

 

Την παρουσίαση της γιορτής έκαναν ο  μαθητής της Β΄ τάξης Σαρρής Μιχάλης και η μαθήτρια της Γ΄ τάξης Σαρρή Ευαγγελία. Άλλοι μαθητές απήγγειλαν ποιήματα και πεζά κείμενα, ενώ η χορωδία του σχολείου υπό τη καθοδήγηση της Καθηγήτριας Γαλλικών του σχολείου μας κ. Σούτου Αγγελικής πλαισίωσε με τραγούδια τη γιορτή. Την ευθύνη της γιορτής είχε ο Θεολόγος Καθηγητής του σχολείου κ. Καρατζάς Κωνσταντίνος (ΠΕ01). 

 Πρόγραμμα Γιορτής

 

Την Τρίτη 11η Νοεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκαν στο Μάρμαρο οι καθιερωμένες εκδηλώσεις για την 102η επέτειο από την Απελευθέρωση της Χίου από τον Τουρκικό ζυγό. Στις 09.15 το πρωί τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Δοξολογία εις μνήμην εκείνων που πολέμησαν κι έδωσαν τη ζωή τους το 1912 για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι. Στη συνέχεια, ακολούθησε στην πλατεία του Μαρμάρου κατάθεση στεφάνων, επίκαιρη ομιλία από τον Θεολόγο Καθηγητή του Γυμνασίου Καρδαμύλων κ. Καρατζά Κωνσταντίνο με θέμα Η Απελευθέρωση της Χίου από τους Τούρκους το 1912 και τα Καρδάμυλα, απαγγελίες ποιημάτων και χοροί από μαθητές όλων των σχολείων των Καρδαμύλων (Δημοτικό, Γυμνάσιο, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ). Από το σχολείο μας απήγγειλε το ποίημα  Χίος ελευθέρα, της Βιργινίας Τρίμη (Βοριά)η μαθήτρια της Γ΄ Τάξης Γκιόνα Μαρινέλλα. Τέλος, οι μαθητές όλων των σχολείων παρέλασαν ενώπιον των αρχών και πλήθους κατοίκων του χωριού στην προκυμαία του Μαρμάρου. 

Ομιλία στην πλατεία του χωριού απο τον εκπαιδευτικό Κωνσταντίνο Καρατζά

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

 

Ηένδυση της προσωποποιημένης νήσου Χίου με τη γαλανόλευκη ελληνική σημαία, σε αντικατάσταση της αιματοβαμμένης φορεσιάς της, υμνείται στο ποίημα Χίος ελευθέρα, της Βιργινίας Τρίμη (Βοριά), το οποίο γράφτηκε στην Αθήνα, τον Νοέμβριο του 1912:


Νύμφη μυριανθισμένη Εσύ, Χίος αγνή παρθένα
που μεσ? στις τόσαις σου δροσιαίς, στα τόσα γιασεμιά σου
ε
ίχες την όψι σου χλωμή, τα μάτια δακρυσμένα
γιατ? ε
ίχαν βάψει κόκκινα την άσπρη φορεσιά σου!
Μάζεψε τώρα λεμονι
άς ανθούς και γιασεμιάς κλωνάρια
και μ?
άσπρες δάφναις στόλισε τα τίμια παληκάρια
πού σο
υ ξεσχίσαν την στολή την αιματοβαμμένη,
κι
ασπρογαλάζα σούβαλαν, Χίος μου παινεμένη.