ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ 2015-ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΟ ΛΟΓΟΣ-ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί γονείς και αγαπημένοι μας μαθητές.

            Για το σχολείο μας, το Λιβάνειο Γυμνάσιο Καρδαμύλων πάντα η σημερινή μέρα είναι ξεχωριστή και ιδιαίτερα συγκινητική. Κι αυτό γιατί, πέραν του ότι πέφτει η αυλαία άλλης μιας κοπιαστικής χρονιάς, αποχαιρετάμε τους τελειοφοίτους μας. Τους τελειοφοίτους μας που μετά το πέρας τριών ετών συνεργασίας και συμβίωσης στο σχολικό χώρο έχουμε φτάσει στο σημείο να τους θεωρούμε και δικά μας παιδιά. Άλλωστε, στη μικροκοινωνία του σχολείου μας ζήσαμε μαζί αμέτρητες στιγμές χαράς, αλλά και λύπης, ακόμη και απογοήτευσης. Πανηγυρίσαμε ατομικές και συλλογικές επιτυχίες, καθώς και προόδους. Συζητήσαμε και προβληματιστήκαμε για τις αιτίες της αποτυχίας και των λαθών μας.

            Αγαπημένα μας παιδιά, το σχολείο προσπάθησε να σας μυήσει σε μια μορφή οργανωμένης κοινωνίας, στην οποία η τήρηση των κανόνων είναι υποχρεωτική προς όφελος του συνόλου και του κοινού καλού. Μιας κοινωνίας, στην οποία τα μέλη της θα πρέπει να πιστεύουν σε ηθικές αρχές και αξίες και να θέτουν συγκεκριμένους στόχους προς επίτευξη.

            Σ? αυτή τη δύσκολη για την πατρίδα μας, την Ελλάδα εποχή, στην οποία κυριαρχούν στις ζωές όλων μας η άρνηση, η αβεβαιότητα, η σύγχυση και η διαφθορά, εμείς οι καθηγητές σας προσπαθήσαμε να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό ? κι ας βαλλόμαστε από παντού ? για να υπερασπίσουμε το θεσμό του δημοσίου σχολείου και τις αξίες που αυτό πρεσβεύει.

            Ελπίζουμε, λοιπόν, ότι εσείς οι μαθητές μας πήρατε τις γνώσεις και τα εφόδια, που θα σας φανούν πολύτιμα στο μακρύ σας ταξίδι που ξεκινά με την επόμενη εκπαιδευτική  βαθμίδα που θα επιλέξετε να φοιτήσετε και θα συνεχιστεί στη ζωή. Ευχόμαστε να έχετε πάντα στη ζωή σας, όποια επαγγελματική πορεία κι αν διαλέξετε να ακολουθήσετε, ανθρώπινο πρόσωπο με αισθήματα αλληλεγγύης για το συνάνθρωπο και διάθεση προσφοράς στην κοινωνία στην οποία θα ζήσετε. Θα χαιρόμαστε όταν θα σας βλέπουμε στο μέλλον να συνεργάζεστε με τους γύρω σας, να σέβεστε και να αποδέχεστε τη διαφορετικότητα και να κατανοείτε πραγματικά και απροκατάληπτα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των συνανθρώπων σας.

Η χώρα μας κι ο κόσμος όλος υποφέρει τα τελευταία χρόνια από τα δεινά που έχει επισύρει ο Γ΄ λεγόμενος Παγκόσμιος Πόλεμος. Ένας πόλεμος που δεν διεξάγεται με όπλα. Πρόκειται για έναν πόλεμο οικονομικό, όπου ισχυρές οικονομικά χώρες αγωνίζονται να καθυποτάξουν τις οικονομικά υποδεέστερες και να προσεταιριστούν προς ίδιον όφελος τις πλουτοπαραγωγικές τους πηγές. Και στις υποδεέστερες εκείνες οικονομικά χώρες ανήκει και η πατρίδα μας η Ελλάδα λόγω εγκληματικών λαθών και αστοχιών του παρελθόντος και του παρόντος. Μια χώρα που πλήττεται από τον στείρο ατομικισμό, την έλλειψη κοινωνικής δικαιοσύνης και την αναξιοκρατία. Μια χώρα που έχει πτωχεύσει.

Θέλουμε, όμως, να ελπίζουμε ότι όλα αυτά που βιώνουμε ως κράτος δεν είναι παρά ένα κακό όνειρο, το οποίο θα τελειώσει όταν ξυπνήσουμε. Και αυτή η ώρα πιστεύουμε ότι δεν θα αργήσει να έρθει. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί από το πόσο γενναία θα είναι η στάση που θα επιδείξετε ως νεολαία στην δύσκολη αυτή κατάσταση που περνάμε. Να ξέρετε ότι οι δυνατότητες που έχετε όλοι σας είναι πολλοί περισσότερες από αυτές που νομίζετε ή που κάποιοι θέλουν να νομίζετε ότι έχετε. Αυτές οφείλετε να τις αξιοποιήσετε στο έπακρον στη ζωή σας προς όφελος τόσο δικό σας, όσο και της πατρίδας μας.       

            Ολόψυχα σας ευχόμαστε να έχετε καλή σταδιοδρομία και τύχη σ? ό,τι κι αν κάνετε στη μετέπειτα ζωή σας. Να σας καμαρώσουμε ποθούμε όλοι μας ανθρώπους ελεύθερους, δημιουργικούς, αξιοπρεπείς και ευτυχισμένους. Εμείς οι καθηγητές σας και οι γονείς σας θα είμαστε πάντα δίπλα σας συνοδοιπόροι, αλλά και θαυμαστές της ορμής σας για ζωή.