Εκπαιδευτική Εκδρομή στο Ναύπλιο

 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Γ? ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ

            Η Εκπαιδευτική Εκδρομή της Γ΄ Τάξης του Γυμνασίου στο Ναύπλιο πραγματοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα 18/04/2013-21/04/2013.

            Το πρόγραμμα που συντάχθηκε, τηρήθηκε κανονικά, χωρίς αξιοσημείωτες αποκλίσεις.

Πιο συγκεκριμένα, οι 15 μαθητές και οι 2 συνοδοί καθηγητές αναχώρησαν κανονικά το βράδυ της Πέμπτης 18/04 από το λιμάνι της Χίου με το πλοίο της γραμμής (Νήσος Χίος) και αποβιβάστηκαν στο λιμάνι του Πειραιά στις 8.15 π.μ. της επομένης. Διανυκτέρευση σε καθίσματα αεροπορικού τύπου (Διακεκριμένης Θέσεως). Το πρωί της Παρασκευής 19ης Απριλίου επιβιβάστηκαν στο πούλμαν και ξεκίνησαν την εκδρομή τους προς την Πελοπόννησο. Πρώτη στάση ήταν η παραλία της Κορίνθου, όπου οι μαθητές περιηγήθηκαν και πήραν δεκατιανό. Επόμενη στάση ήταν οι Μυκήνες, όπου οι μαθητές ξεναγήθηκαν από τους καθηγητές τους στο Μουσείο, στον Αρχαιολογικό χώρο, ανέβηκαν μέσω της Πύλης των Λεόντων στην Ακρόπολη των Μυκηνών και κατέληξαν στο Θησαυρό του Ατρέως. Αργά το μεσημέρι η τάξη έφτασε στο Ναύπλιο όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί εγκαταστάθηκαν στο ξενοδοχείο Nafplia. Μετά το γεύμα και τη σύντομη ξεκούραση στο ξενοδοχείο ξεκίνησε η πρώτη βόλτα-ξενάγηση στην Παλιά Πόλη με τελική κατάληξη την παραλία. Λόγω των καιρικών συνθηκών η προγραμματισμένη επίσκεψη στο Μπούρτζι ανεβλήθη για την επομένη. Μετά από σύντομη βραδινή βόλτα η πρώτη μέρα της εκδρομής, Παρασκευή 19/04, έκλεισε στο ξενοδοχείο.

alt

          Το πρωί του Σαββάτου 20/04 ξεκίνησε με επίσκεψη στο κάστρο Παλαμήδι, όπου οι μαθητές ξεναγήθηκαν από τους συνοδούς καθηγητές στους προμαχώνες, μπήκαν στη φυλακή του Κολοκοτρώνη και αναθυμήθηκαν σημαντικές φάσεις και περιστατικά του Απελευθερωτικού Αγώνα του 1821. Ακολούθως το γκρουπ επιβιβάστηκε στο πούλμαν και μετέβη στο Κεφαλάρι, όπου οι μαθητές περιηγήθηκαν στο χώρο και επισκέφθηκαν το σπήλαιο. Στη διαδρομή έγινε από τους συνοδούς εκτενής αναφορά στη μάχη των Μύλων, επ? αφορμή του περάσματος από την ιστορική τοποθεσία, καθώς και στην εποποιία της εγκατάστασης των προσφύγων στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, επ? αφορμή του περάσματος από το συνοικισμό της Νέας Κίου. Μετά την επιστροφή στο Ναύπλιο η τάξη επισκέφτηκε διαδοχικά το παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης, το Πολεμικό Μουσείο, την Πλατεία Συντάγματος με το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Βουλευτικό. Σε κάθε σταθμό η ξενάγηση συνδεόταν με στιγμές, πρόσωπα και γεγονότα της Επανάστασης του 1821, ώστε οι μαθητές να εξοικειωθούν με το ιστορικό παρελθόν και την ιδιαίτερη σημασία της πρώτης πρωτεύουσας της Ελλάδος. Κατόπιν, η τάξη κατέβηκε στην παραλία όπου επιβιβάστηκε σε θαλάσσιο ταξί και διαπεραιώθηκε στο νησάκι Μπούρτζι, απ? όπου αποκόμισε μια ιδεώδη θέα του Ναυπλίου, του Παλαμηδίου, της Αρβανιτιάς και γενικά του Αργολικού κόλπου, κατανοώντας γιατί το Ναύπλιο είχε ονομαστεί παλαιότερα από τους Ιταλούς και PortoCadena. Η επιστροφή από το Μπούρτζι συνοδεύτηκε από μεσημεριανό Γεύμα και ακολούθησε ξεκούραση στο ξενοδοχείο. Το απόγευμα αφιερώθηκε σε βόλτα στα στενά της παλιάς πόλης, επίσκεψη στο άγαλμα του Στάικου Σταϊκόπουλου, στο Μνημείο του Νικήτα Σταματελόπουλου, στα Δικαστήρια και στον Άγιο Σπυρίδωνα όπου δολοφονήθηκε ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας. Η βραδινή έξοδος για διασκέδαση άφησε σε όλους μια απολαυστική αίσθηση χαλάρωσης, η οποία ολοκληρώθηκε με την κατάκλιση στο ξενοδοχείο.

alt

          Τη Κυριακή 21/04 η πρωινή βόλτα συνδυάστηκε με περιήγηση σε γραφικές εκκλησίες της παλιάς πόλης και περίπατο στον προμαχώνα Πέντε Αδέλφια πάνω από το λιμάνι. Στις 13.00 το γκρουπ επιβιβάστηκε στο πούλμαν και αποχαιρετώντας το υπέροχο Ναύπλιο άρχισε το ταξίδι της επιστροφή. Προηγουμένως όμως η τάξη επισκέφτηκε τον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Επιδαύρου, κάθισε στους αναβαθμούς του Αρχαίου Θεάτρου και αφουγκράστηκε την ιδεώδη ακουστική, περιηγήθηκε στα οικοδομήματα του Ασκληπιείου και ξεναγήθηκε από τους συνοδούς καθηγητές στα εκθέματα του Μουσείου. Ανανεωμένοι από το φυσικό κάλλος του τοπίου και το πολιτισμικό μεγαλείο του χώρου, όλοι επιβιβάστηκαν στο πούλμαν του γυρισμού. Μετά από μια σύντομη στάση στον Ισθμό για φαγητό η ομάδα έφτασε στη Μαρίνα Ζέας, όπου έγινε απογευματινός περίπατος. Τέλος, όλοι επιβιβάστηκαν στο πλοίο (Blue Star Patmos) και στις 20.00 απέπλευσαν για Χίο, με ώρα άφιξης την 5η πρωινή της Δευτέρας 22/04.

alt

          Η εκπαιδευτική στοχοθεσία της Εκδρομής κρίνεται απολύτως επιτυχημένη, καθώς δόθηκε στους μαθητές η ευκαιρία αφενός να βιώσουν ευχάριστες εμπειρίες διακοπών και διασκέδασης, κατά τα μέτρα και τα πρότυπα της ηλικίας τους και αφετέρου να αποκτήσουν ιστορικές και πολιτισμικές γνώσεις κατά τρόπο άμεσο και παραστατικό. Η συμπεριφορά όλων των μαθητών υπήρξε ιδεώδης, καθώς κανένα απολύτως πρόβλημα δεν παρατηρήθηκε από τους συνοδούς. Παντού η παρουσία τους ήταν υποδειγματική, ακολουθούσαν κατά γράμμα το πρόγραμμα και συμμορφώνονταν πλήρως με τις υποδείξεις των καθηγητών. Κατά τούτο εκπροσώπησαν το Λιβάνειο Γυμνάσιο Καρδαμύλων κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

Οι Συνοδοί Καθηγητές

 

Μπεκριδάκης Δημήτριος

 

Ρήτας Βάιος